Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apfelstrudel

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 1
olej 3 łyżki
sól szczypta
masło 7 łyżek
migdały 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jabłka 5 szt
sok z cytryny 1/2 szt
rodzynki 6 łyzek
cynamon Prymat
cukier puder
cukier kryształ 9 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Apfelstrudel

Kroki postępowania

1
Zagniatamy mąkę, jajko, olej, sól i 100 ml wody na ciasto. Odstawiamy na 30 min.
Krok 1 - Apfelstrudel foto
2
Rozpuszczamy 2 łyżki masła i rumienimy bułkę tartą z posiekanymi migdałami. Studzimy.
Krok 2 - Apfelstrudel foto
3
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w poprzek w płatki. Skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny. Mieszamy z zrumienioną bułką tartą i dodajemy rodzynki oraz 4 łyżki cukru.
Krok 3 - Apfelstrudel foto
4
Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy mąką. Smarujemy połową roztopionego masła.
Krok 4 - Apfelstrudel foto
5
Wykładamy jabłka z bakaliami , posypujemy 5 łyżkami cukru i cynamonem. Zawijamy w roladę, końce podwijamy pod spód.
Krok 5 - Apfelstrudel foto
6
Przenosimy roladę ostrożnie na natłuszczoną i wyłożoną papierem blachę. Smarujemy pozostałym masłem. Pieczemy ok 30-40 min w 180 st. Studzimy.
Krok 6 - Apfelstrudel foto
7
Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Apfelstrudel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.11.2014 09:01
smaczne ciasto
wwwiolka 03.10.2014 12:22
Uwielbiam takie ciasta.
Pani Domu 03.10.2014 10:17
wygląda bardzo zachęcająco
w mojej kuchni 02.10.2014 23:49
takie ciasta bardzo lubię..
Kolorowa 02.10.2014 19:46
pyszny przepis !
Katarzyna59 02.10.2014 18:34
rewelacja!!!
Adamorek 02.10.2014 17:57
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak