Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

angielski krem cytrynowy "lemon curd"

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryna 2 małe lub 1 duża
jaja 2 szt
cukier 80 g
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: angielski krem cytrynowy "lemon curd"

Wyciśnij sok z cytryn (u mnie wyszło ok 100 ml) i przelej do niewielkiego garnuszka. Wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, mieszając rózgą aż do rozpuszczenia. Kiedy syrop będzie gorący, wbij oba jajka. W miarę możliwości nie przerywaj mieszania, żeby nie zrobiły się szpetne grudki. Minutę później (jak tylko dobrze rozmieszasz jaja) dodaj masło. Podgrzewaj krem przez około 20 minut – powinien ładnie odparować. Cały czas mieszaj, ponieważ łatwo może się przypalić. Gotowy przełóż do słoiczka i zostaw do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zolzica 05.01.2013 23:49
o Ty spryciaro :) faktycznie, znacznie to ułatwia sprawę.
BeataJ 05.01.2013 22:00
pyszny :) ja robię na parze, więc nie ma obawy, że się przypali, grudki też nie straszne, bo przecieram przez drobne sito aby się ich pozbyć :)
mufinka79 05.01.2013 21:02
bardzo lubię :)
Silver Teaspoon 05.01.2013 20:39
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak