Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 szklanka -
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki -
wanilia
1 laska -
mleko 3,2%
100 ml -
jajko
2 szt -
sól
-
olej do smażenia
-
ananas świeży
1 szt -
woda
100 (źródlana)
Sposób przygotowania
W misce dobrze zmiksować mąkę z proszkiem, żółtka, wanilię(ziarenka),mleko i wodę tak, by powstało gęste naleśnikowe ciasto. Gęstość regulujemy dodatkiem mleka lub mąki. Odstawić na 30min.
Biała ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.
Rozgrzać olej do temp.około180stop.,zanurzać plastry ananasa (za pomocą widelca lub szczypiec) w cieście i smażyć do lekkiego zrumienienia z obu stron. Podawać ciepłe polane sosem adekwatnym do aktualnego nastroju. Rozkosz smakowa gwarantowana.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się