Ananasy prosto z Pekinu.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • wanilia

    1 laska
  • mleko 3,2%

    100 ml
  • jajka

    2 szt
  • sól

  • olej do smażenia

  • ananas świeży

    1 szt
  • woda

    100 (źródlana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie chodzi mi o import ananasów, ale o przepis. Ktokolwiek jadł w chińskiej restauracji (nie koniecznie w Chinach) owoce w chrupiącym cieście, przyzna, że jest to zupełnie wyjątkowy deser. Szybki, łatwy wyborny. Na nostalgiczny nastrój niezawodne są ananasy w cieście z polewą czekoladową .Lżejsze, są polane sosem malinowym czy klonowym ,ale interesujące bogactwo aromatu i smaku pojawia się przy polaniu adwokatem.

W misce dobrze zmiksować mąkę z proszkiem, żółtka, wanilię(ziarenka),mleko i wodę tak, by powstało gęste naleśnikowe ciasto. Gęstość regulujemy dodatkiem mleka lub mąki. Odstawić na 30min.
Biała ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.
Rozgrzać olej do temp.około180stop.,zanurzać plastry ananasa (za pomocą widelca lub szczypiec) w cieście i smażyć do lekkiego zrumienienia z obu stron. Podawać ciepłe polane sosem adekwatnym do aktualnego nastroju. Rozkosz smakowa gwarantowana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata999 10.10.2013 22:31
Ciekawa wersja szybkich i oryginalnych placuszków .
Jadwiga/Jaga85 09.10.2013 22:29
Ależ pyszności!
marinia 09.10.2013 22:01
fajna propozycja
Christopher 09.10.2013 21:27
Przepraszam.Wykonanie udało mi się poprawić.Jeżeli chodzi o składniki,należy dodać - świeży ananas pokrojony w plastry,ew. z puszki.
eMMe 09.10.2013 21:12
Chyba coś jest nie tak z tym przepisem, bo nie ma w nim sposobu wykonania...
kokoszka 09.10.2013 20:36
super wyglada
Lis 09.10.2013 20:35
hm...ale w składnikach nie ma ananasów ani sposobu wykonania?
nutellla 09.10.2013 20:25
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat