Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ananasowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło0 100 gram
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 200 gram
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 4 sztuki
ananas z puszki 1 akowanie

Przepis i sposób przygotowania na: ananasowiec

Masło roztapiamy i wlewamy na blaszkę ( 25x37cm), posypujemy szklanka cukru w miarę równomiernie. Na to kładziemy plastry ananasa a luki wypełniamy orzechami włoskimi. Jajka miksujemy z cukrem ok 3-4 minut po czym stopniowo dodajemy mąkę oraz syrop z ananasa ktory pozostał w puszce. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia. Powstałym ciastem zalewamy anaasy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 45 minut. ( w przepisie czas pieczenia podany jest na 1 godzinę,u mnie ciasto było gotowe po 40 minutach)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 13.06.2013 17:40
fajne ciasto
Renata9 13.06.2013 16:31
ciekawy przepis
Habibi 13.06.2013 14:47
intrygujący przepis :)) a jaką pojemność miała puszka ananasa? widziałam różne... no i czy ma być w lekko słodzonej zalewie, czy typowo w syropie?
Janina 13.06.2013 14:44
Super fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak