Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasowiec

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 1/2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 opakowania
masło kostka
galaretka ananasowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowiec

1. BISZKOPT

Formę do pieczenia wykładamy papierem.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, nie przestając miksować. Następnie dodajemy po żółtku.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z pianą.

Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175st. Pieczemy do "suchego patyczka".

W taki sam sposób pieczemy drugi biszkopt.


2. MASA

Z puszki odlać sok, dolać do niego dwie szklanki wody i wymieszać. Odlać z tego pół szklanki i rozmieszać w tym budynie a pozostałą część zagotować i do gotującej się wody /z sokiem ananasowym/ wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wlać budynie chwile pogotować i dodać do tego margarynę. Gotować do rozpuszczenia margaryny cały czas mieszając. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać i gorące wylać na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.Wstawić do lodówki.

Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ja wycięłam z kartonu szablon ananasa. Wierzch ciasta posypałam pudrem, przyłożyłam szablon i obsypałam go kakao.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 08.02.2013 19:18
Rewelacyjny i cudna dekoracja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak