Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowiec
Formę do pieczenia wykładamy papierem.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, nie przestając miksować. Następnie dodajemy po żółtku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z pianą.
Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175st. Pieczemy do "suchego patyczka".
W taki sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
2. MASA
Z puszki odlać sok, dolać do niego dwie szklanki wody i wymieszać. Odlać z tego pół szklanki i rozmieszać w tym budynie a pozostałą część zagotować i do gotującej się wody /z sokiem ananasowym/ wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wlać budynie chwile pogotować i dodać do tego margarynę. Gotować do rozpuszczenia margaryny cały czas mieszając. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy, wymieszać i gorące wylać na biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.Wstawić do lodówki.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ja wycięłam z kartonu szablon ananasa. Wierzch ciasta posypałam pudrem, przyłożyłam szablon i obsypałam go kakao.
Smacznego :)