Przepis i sposób przygotowania na: Amur w galarecie
Amur w galarecie to przepis na pyszną przystawkę, którą możecie podać na Święta lub w trakcie rodzinnego spotkania. Delikatne mięso amura, otoczone galaretką i z dużą ilością pysznych warzyw to danie, którego nie powstydzi się żaden kucharz.
Przeczytaj dokładnie opis przygotowania amura w galarecie. Po stężeniu podawaj do świeżego pieczywa.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodaj ziele angielskie i lisic laurowy. Wkładamy kawałki ryby i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź. Na półmisek delikatnie połóż ugotowane kawałki ryby, udekoruj marchewką i koperkiem. Przecedzony wywar zagotuj. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru.
Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 0,5 litra płynu i 3 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli rybę na półmisku.
Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.