Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amur na kaszy jaglanej z batatem

4.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Amur to delikatna ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Jego mięso jest białe, soczyste i smakuje znacznie lepiej niż karp, przynajmniej wg mnie. Sprawdźcie sami!

Składniki:

filety z amura 4 sztuki
kasza jaglana 1 szklanka
woda 2 szklanki
batat 1 sztuka
suszone pomidory z czosnkiem 150 gramów
natka pietruszki 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Amur na kaszy jaglanej z batatem

Aby przygotować to pyszne danie potrzebujecie: filety z amura, kaszę jaglaną i bataty. Do tego przyprawy i gotowe. Ryby rodzaju amura lubią się ze wszystkimi ziołami, zwłaszcza tymiankiem, natką pietruszki. Obowiązkowo musi też być czosnek. 

Kroki postępowania

1
Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.
Krok 1 - Amur na kaszy jaglanej z batatem foto
2

Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką.

Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić.

Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Pod koniec posypując tymiankiem.

Krok 2 - Amur na kaszy jaglanej z batatem foto
3

Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.

Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

Krok 3 - Amur na kaszy jaglanej z batatem foto
4

W trakcie przygotowywania kaszy, smażymy rybę.

Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Należy uważać, żeby ich nie spalić, gdyż staną się gorzkie.

Krok 4 - Amur na kaszy jaglanej z batatem foto
5

Na takiej rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy od grubości fileta. Najlepiej obserwować bok ryby w miejscu gdzie jest najgrubsza.

Jeżeli mięso zbieleje mniej więcej do połowy, wtedy odwracamy na drugą stronę.
Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy kawałek ryby, dekorując ją chipsami z czosnku. Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)

Krok 5 - Amur na kaszy jaglanej z batatem foto

Amur w panierce to inny sposób na przyrządzanie tej smacznej rybki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 15.06.2017 08:27
smaczne danie rybne można polecić
Motorek 15.04.2017 17:45
smaczne danie
anka1988 10.04.2017 09:23
kocham ryby, super daanie
gosia56 10.04.2017 09:14
pyszne i smaczne)
wwwiolka 09.04.2017 22:12
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak