Żeby osiągnąć mistrzowski efekt, potrzebna będzie odpowiednia patelnia. Jej wybór zależy jednak od… efektu, który chcemy osiągnąć!
Surową rybę sauté najlepiej smażyć na patelniach ze specjalną nieprzywierającą powłoką utwardzaną ceramiką – jest ona gładsza od innych powłok nieprzywierających, dlatego szybciej zamyka smak ryby wewnątrz potrawy i czyni ją o wiele bardziej soczystą. Na dobrej patelni, jak na przykład te z serii Obsidian marki Zwieger (na zdjęciu), można w ogóle nie używać tłuszczu i efekt wciąż będzie zniewalający, a potrawa zdrowsza i bardziej dietetyczna.
W czasie smażenia nie odwracajcie ryby zbyt często, ponieważ może to doprowadzić do jej wysuszenia. Wystarczy wysmażyć ją około 2-3 minuty z jednej strony i ponownie 2-3 minuty z drugiej (długość smażenia może się różnić w zależności od rodzaju i grubości ryby). Do obracania dobrze użyć drugiej, dodatkowej łopatki, bo niektóre ryby są bardzo kruche, wymagają więc ostrożności. Smacznego!