Jak najlepiej usmażyć rybę sauté?

4 tygodnie temu
Jak najlepiej usmażyć rybę sauté?

Żeby osiągnąć mistrzowski efekt, potrzebna będzie odpowiednia patelnia. Jej wybór zależy jednak od… efektu, który chcemy osiągnąć!

Surową rybę sauté najlepiej smażyć na patelniach ze specjalną nieprzywierającą powłoką utwardzaną ceramiką – jest ona gładsza od innych powłok nieprzywierających, dlatego szybciej zamyka smak ryby wewnątrz potrawy i czyni ją o wiele bardziej soczystą. Na dobrej patelni, jak na przykład te z serii Obsidian marki Zwieger (na zdjęciu), można w ogóle nie używać tłuszczu i efekt wciąż będzie zniewalający, a potrawa zdrowsza i bardziej dietetyczna.

W czasie smażenia nie odwracajcie ryby zbyt często, ponieważ może to doprowadzić do jej wysuszenia. Wystarczy wysmażyć ją około 2-3 minuty z jednej strony i ponownie 2-3 minuty z drugiej (długość smażenia może się różnić w zależności od rodzaju i grubości ryby). Do obracania dobrze użyć drugiej, dodatkowej łopatki, bo niektóre ryby są bardzo kruche, wymagają więc ostrożności. Smacznego!

Autor: Zwieger

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat