Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
margaryna 120 gram
amoniak 2 czubate łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Amerykany

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy, aby ostygła. W tym czasie do wysokiej miski wlewamy mleko i wbijamy jaja. Miksujemy.
Krok 1 - Amerykany foto
2
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, ciągle miksując. Dodajemy ostudzoną margarynę. Miksujemy.
Krok 2 - Amerykany foto
3
Jednolitą masę wykładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto wykładamy średniej wielkości łychą od zupy (jedna łycha = jeden amerykan). Ciasto wykładamy w dość dużych odstępach. Tak wyłożone placuszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut.
Krok 3 - Amerykany foto
4
Wyjęte z piekarnika amerykany wykładamy do duży durszlak i wietrzymy, np. na balkonie przez ok. 10 minut.
Krok 4 - Amerykany foto
5
Ostudzone i przewietrzone amerykany smarujemy lukrem na płaskiej stronie. Odstawiamy do stwardnienia lukru (cukier puder+woda+olejek cyrynowy).
Krok 5 - Amerykany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 22.01.2014 21:05
muszę spróbować zrobić, wyglądają pysznie!
annagebalska 14.11.2012 11:39
pyszne
Mati3 30.07.2012 14:46
już dawno nie jadłam, na pewno zrobię:)
EWI 30.07.2012 14:37
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak