Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykańskie bułeczki Ani

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
miękkiego masła 8 dag
cukru 12 dag
jajko 2 szt
cukru waniliowego 1 torebka
soli 1 szczypta
mąki pszennej 33 dag
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 160 ml
Do dekoracji:
cukru pudru 25 dag
soku z cytryny 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
kolorowe pastylki czekoladowe
żelki
POSYPKA
pisak cukrowy

Przepis i sposób przygotowania na: Amerykańskie bułeczki Ani

Masło utrzeć mikserem na pianę, stopniowo dosypywać cukier i jajka, a na koniec cukier waniliowy i szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio do ucieranej masy. Dolać mleko, całość starannie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek formować z ciasta niewielkie kopczyki, układać na blasze. Ciastka układamy w sporych odstępach, inaczej zlepią się podczas pieczenia. Piec 15-20 minut w temp 170-190stC. Przełożyć na deskę kuchenną. Ostudzić. Cukier puder przesiać przez sitko, wlać sok z cytryny i 5-4 łyżeczek wody, utrzeć na gładką masę. Gotowy lukier podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać. Gdy bułeczki zupełnie ostygną, układać wypukłą strona do dołu, spód smarować białym lub ciemnym lukrem. Dekorować wybranymi słodyczami. Na bułeczkach można np. malować literki lub cyfry, układać rozmaite wzorki albo po prostu ozdobić je perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak