Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

amerykanki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg.
mleko 2,5 szkl.
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
amoniak 1 op.
margaryna 1/2 kost.
ponadto :
cukier puder
sok z cytryny
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: amerykanki

margarynę rozpuścić i przestudzić do naczynia włożyć białka i ubić na sztywno z cukrem,po ubiciu białek dodać żółtka połączyć ze sobą,w międzyczasie amoniak rozpuścić w odrobinie mleka wlać do ubitych jajek z cukrem dodać mąkę,mleko i przestudzony tłuszcz całość wymieszać na jednolitą masę i nakładać porcje masy łyżką na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę wkładać do nagrzanego piekarnika w temp.200st.i upiec na złoty kolor ok.15min.po przestudzeniu wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny aby powstał lukier i polukrować przestudzone amerykanki na koniec posypać kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.06.2014 07:45
bardzo fajne
gottrina 22.12.2012 21:37
ciekawy przepis
monisia1977 22.12.2012 06:38
fajne
Milena87 21.12.2012 22:35
fajne
Habibi 21.12.2012 20:59
Nazwa znana mi z cukierni - smakiem przypominają biszkopty
maciek7 21.12.2012 20:05
super
babajaga1969 21.12.2012 19:50
smacznie wyglądają :)
Monika58 21.12.2012 19:37
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak