Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amarantusowe jerzyki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drodże, 50 g
mleko 5 łyżek
amarantus ekspandowany 120 g
mąka razowa 140 g
cukier puder 40 g
masło 1/2 kostki
cukier wniliowy 1 łyżka
jajko 2 szt
rodzynki 100 g
żurawina suszona 100 g
czekolada mleczna 100 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Amarantusowe jerzyki

Kroki postępowania

1
2/3 ziarna amarantusa zmielić na mąkę. Do miski wlać mleko, wsypać trochę zmielonego ziarna amarantusa, cukier waniliowy, drożdże.
Krok 1 - Amarantusowe jerzyki foto
2
Składniki połączyć tak by powstał zaczyn o konsystencji śmietany, który odstawić na chwilę by podrósł.
Krok 2 - Amarantusowe jerzyki foto
3
Do zaczynu dodać pozostałe składniki ( z wyjątkiem bakalii i czekolady) - wyrobić.
Krok 3 - Amarantusowe jerzyki foto
4
Żurawinę, rodzynki, czekoladę pokroić.
Krok 4 - Amarantusowe jerzyki foto
5
Bakalie i czekoladę dodać do ciasta.
Krok 5 - Amarantusowe jerzyki foto
6
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce i rozgniatać widelcem lub dłonią. Pozostawić by lekko podrosły.
Krok 6 - Amarantusowe jerzyki foto
7
Piec w tem. 180 stopni ok 15 minut. Az lekko się zbrązowieją.
Krok 7 - Amarantusowe jerzyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 08.12.2015 08:23
same pyszności
Franciszek 08.12.2015 00:55
dobre do kawy
sliwka 07.12.2015 20:45
Bardzo zdrowe;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak