Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ser w wiaderku
1 kilogram -
mascarpone
250 gram -
cukier puder
160 gram -
mąka pszenna
75 gram -
jaja
6 sztuk -
pasta waniliowa
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Aksamitny sernik z mascarpone
Sery umieścić w misce, najlepiej takiej w misie od miksera, byśmy mogli mieć wolne ręce, włączyć miksowanie na średnie obroty i stopniowo wsypywać cukier puder.
Kiedy masa sie dobrze zmiesza, cały czas miksując wsypywać mąkę, pozwolić masie, by zmiksowała się w jednolitą całość.
Wbić wszystkie jajka do miski i pojedynczo wlewać je do masy, zwiększając obroty do maksimum, na sam koniec dodać wkład waniliowy, zmiksować.
Masę przemieszać jeszcze dokładnie łopatką i wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec około 90 do 100 minut.
Po upieczeniu pozwolić mu ostygnąć w uchylonym piekarniku - ja podałam swój sernik z musem z czarnej porzeczki, ale nieliczni skusili się także na bitą śmietanę.
Komentarze (1)