Aksamitny sernik z mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser w wiaderku

    1 kilogram
  • mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    160 gram
  • mąka pszenna

    75 gram
  • jaja

    6 sztuk
  • pasta waniliowa

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nastawić piekarnik na 160 stopni, tortownicę (u mnie 25cm śr.) wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Sery umieścić w misce, najlepiej takiej w misie od miksera, byśmy mogli mieć wolne ręce, włączyć miksowanie na średnie obroty i stopniowo wsypywać cukier puder.

Kiedy masa sie dobrze zmiesza, cały czas miksując wsypywać mąkę, pozwolić masie, by zmiksowała się w jednolitą całość.

Wbić wszystkie jajka do miski i pojedynczo wlewać je do masy, zwiększając obroty do maksimum, na sam koniec dodać wkład waniliowy, zmiksować.

Masę przemieszać jeszcze dokładnie łopatką i wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec około 90 do 100 minut.

Po upieczeniu pozwolić mu ostygnąć w uchylonym piekarniku - ja podałam swój sernik z musem z czarnej porzeczki, ale nieliczni skusili się także na bitą śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 16.08.2012 18:56
Ale cudo!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat