Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny sernik z mascarpone
Sery umieścić w misce, najlepiej takiej w misie od miksera, byśmy mogli mieć wolne ręce, włączyć miksowanie na średnie obroty i stopniowo wsypywać cukier puder.
Kiedy masa sie dobrze zmiesza, cały czas miksując wsypywać mąkę, pozwolić masie, by zmiksowała się w jednolitą całość.
Wbić wszystkie jajka do miski i pojedynczo wlewać je do masy, zwiększając obroty do maksimum, na sam koniec dodać wkład waniliowy, zmiksować.
Masę przemieszać jeszcze dokładnie łopatką i wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec około 90 do 100 minut.
Po upieczeniu pozwolić mu ostygnąć w uchylonym piekarniku - ja podałam swój sernik z musem z czarnej porzeczki, ale nieliczni skusili się także na bitą śmietanę.