Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny sernik z mascarpone

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser w wiaderku 1 kilogram
mascarpone 250 gram
cukier puder 160 gram
mąka pszenna 75 gram
jaja 6 sztuk
pasta waniliowa 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny sernik z mascarpone

Nastawić piekarnik na 160 stopni, tortownicę (u mnie 25cm śr.) wysmarować masłem, a spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Sery umieścić w misce, najlepiej takiej w misie od miksera, byśmy mogli mieć wolne ręce, włączyć miksowanie na średnie obroty i stopniowo wsypywać cukier puder.

Kiedy masa sie dobrze zmiesza, cały czas miksując wsypywać mąkę, pozwolić masie, by zmiksowała się w jednolitą całość.

Wbić wszystkie jajka do miski i pojedynczo wlewać je do masy, zwiększając obroty do maksimum, na sam koniec dodać wkład waniliowy, zmiksować.

Masę przemieszać jeszcze dokładnie łopatką i wylać do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec około 90 do 100 minut.

Po upieczeniu pozwolić mu ostygnąć w uchylonym piekarniku - ja podałam swój sernik z musem z czarnej porzeczki, ale nieliczni skusili się także na bitą śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 16.08.2012 18:56
Ale cudo!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak