Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajvar

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 czerwonych papryk
1 duży bakłażan
3 ząbki czosnku
1 chili
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu winnego
sól
olej rzepakowy/oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Ajvar

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Papryki kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Warzywa skrapiamy olejem lub oliwą i pieczemy (odwrócone skórą do dołu) w piekarniku, w 180 stopniach około 25 minut. Bakłażan będzie potrzebował dodatkowych 20 minut pieczenia. Papryki wkładamy gorące do folii, zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Do blendera wrzucamy papryki, miąższ z bakłażana, chili, miksujemy na gładką pastę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy resztę składników, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 20.01.2017 09:27
Super smakowite
Olga_SK 18.01.2017 19:37
Apetyczna fotografia :)
Ada-Gaba 18.01.2017 15:03
domowe przetwory najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak