Ajntopf

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    100 g
  • groszek zielony

    100 g
  • kalafior

    1 szt
  • brokuł

    1 szt
  • skrzydełka z indyka

    4 szt
  • marchew

    2 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Skrzydełka myjemy i razem z obranymi warzywami gotujemy przez godzinę w 1,5 l osolonej wody. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Kalafior i brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z pokrojoną w 3-4 cm kawałki fasolką ,świeżym groszkiem ,doprawiamy i gotujemy 20 min ,10 min przed końcem dodajemy kalafior i brokuł. Por kroimy w krążki i podsmażamy na rozgrzanym maśle ,oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy do zupy mieszając. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy żółtko wymieszane ze śmietaną ,cały czas mieszając (nie gotujemy).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ggosienka68 22.09.2014 18:41
Fajnie,że przypomniałeś mi ten przepis, jakiś czas temu robiłam i bardzo nam smakowało :))
cukiereczek 22.08.2014 15:18
wygląda bardzo apetycznie
Sroczka 22.08.2014 15:04
Pysznie ta potrawa wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat