Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ajntopf

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka szparagowa 100 g
groszek zielony 100 g
kalafior 1 szt
brokuł 1 szt
skrzydełka z indyka 4 szt
marchew 2 szt
ziemniaki 3 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
por (biała część) 1 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ajntopf

Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Skrzydełka myjemy i razem z obranymi warzywami gotujemy przez godzinę w 1,5 l osolonej wody. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Kalafior i brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z pokrojoną w 3-4 cm kawałki fasolką ,świeżym groszkiem ,doprawiamy i gotujemy 20 min ,10 min przed końcem dodajemy kalafior i brokuł. Por kroimy w krążki i podsmażamy na rozgrzanym maśle ,oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy do zupy mieszając. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy żółtko wymieszane ze śmietaną ,cały czas mieszając (nie gotujemy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 22.09.2014 18:41
Fajnie,że przypomniałeś mi ten przepis, jakiś czas temu robiłam i bardzo nam smakowało :))
cukiereczek 22.08.2014 15:18
wygląda bardzo apetycznie
Sroczka 22.08.2014 15:04
Pysznie ta potrawa wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak