Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami

Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    220 gram
  • cukier

    gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • ajerkoniak

    210 ml
  • masło miękkie

    75 gram

Dodatkowo

  • żurawina suszona

    100 gram
  • cukier

    25 gram
  • orzechy włoskie

    60 gram
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    50 gram
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić i posypać cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. W dwóch miskach trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i oddzielnie składniki mokre (jajko, likier jajeczny i roztopione masło).

No koniec połączyć je razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy i żurawinę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.

Ważne! Żeby ciasto ładnie wyrosło należy wymieszać je ręcznie – nie używać robotów itp.

Foremkę – keksówkę (wymiary użytej formy wysokość 7 cm, 10x25 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub kaszą manna. Napełnić ciastem (ciasto jest dość zbite, należy je nakładać łyżką i nie „ubijać/uklepywać” zbyt mocno).

Piec ok. 40-45 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

21.07.2015 10:18
Wygląda apetycznie.

cukiereczek

03.12.2014 12:14
wspaniałe ciasto pełne moich ulubionych bakalii

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat