24 rogaliki francuskie z kostką mlecznej czekolady

24 rogaliki francuskie z kostką mlecznej czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostki mlecznej czekolady

    24 sztuki
  • żółtko jajek

  • słodka śmietana

    1 łyżeczka
  • cukier

  • mąka

  • ciasto francuskie

    500 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania 24 rogaliki francuskie z kostką mlecznej czekolady

ciasto rozwijam z opakowania i pozostawiam na 30 minut w temperaturze pokojowej, po czym rozwałkowuję je, lekko posypując mąką. Placek kroję na kwadraty o boku 10 cm, a każdy z nich na dwa jednakowe trójkąty. Na każdym trójkącie układam kostkę czekolady, zawijam, zaczynając od podstawy trójkąta. Mocno zalepiam brzegi i formuję rogaliki. Ciastka układam na płaskiej blasze przykrytej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepuję ze śmietanką i smaruję rogaliki. Posypuję cukrem. Piekę 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

andżelika1 20.08.2012 12:35
pycha
sznycel 15.08.2012 22:49
można zmienia nadzienie i robic codziennie inne rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat