Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina
50 dkg -
kukurydza w puszce
1 puszka -
cebula
1 duża sztuka -
czosnek
2 ząbki -
olej
3 łyżki -
woda
250+500 ml -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
ziemniaki
5-6 dużych sztuk -
bulion wołowy
2 sztuki -
ketchup
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania " Wołowina na ostro "
Ziemniaki dokładnie myjemy,posypujemy solą,dajemy troszkę masła i zawijamy w folię aluminiową.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 60-70 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę ( aż się zeszkli).Dodajemy pokrojoone w kostkę mięso i podsmażamy z każdej strony na złoto,Następnie dodajemy posiekany czosnek,drobno pokrojone papryczki,oregano i tymnianek,chwilkę podsmażamy,dodajemy koncentrat i ketchup,Wszystko razem smażymy,mieszając od czasu do czasu przez 2-3 min.
Całość zalewamy rozrobionym bulionem wołowym w 250 ml wody.Przykrywamy i mieszając od czasu do czasu dusimy około 50 min. ( do czasu aż mięso będzie miękkie).Podczas tego duszenia co jakiś czas dolewamy wodę (500ml)
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy kukurydzę,mieloną paprykę,sól i pieprz do smaku i dusimy jeszcze około 15 min. mieszając co jakiś czas.
Upieczonym ziemniakom odcinamy górę i łyżeczką drążymy środek tak by powstała "miseczka" a następnie wypełniamy je gotowym mięskiem,dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego:))
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)