Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże z orzechami, jabłkami i cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 25 g
mleko 200 ml
masło 100 g
cukier waniliowy
orzechy włoskie 100 g
jabłko
cynamon
cukier
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Róże z orzechami, jabłkami i cynamonem

1.Robimy rozczyn: mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, miękkie masło, rozczyn i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3. Po 20-30 minutach dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na stolnicy w kształt prostokąta i smarujemy roztopionym masłem, wykładamy zmielone orzechy, pokrojone w drobną kostkę jabłko i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Ciasto zwijamy w dość ciasny rulon i kroimy w grubsze plastry. Powstałe ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asik32 20.04.2015 20:58
super smaczne ślimaczki:)
agnieszka214 26.03.2015 20:08
super apetyczne
marenka 26.03.2015 19:11
Mniam, pychotka:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak