Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto
250 g
filet z indyka
500 g
brokuł
500 g
cebula
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
olej kokosowy
2-3 łyżki
mleko kokosowe
800 ml
rosół drobiowy
200 ml
Sklep Prymat
suszone pomidory z czosnkiem
2 łyżki i z bazylią
zioła
2 łyżki do drobiu
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
masło 82%
2 łyżki
parmezan starty

Porada

Kremowe , delikatne risotto z indykiem i brokułem o wspaniałym smaku mleczka kokosowego. Polecam podawać gorące , prosto z patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

Mięso myjemy , osuszamy , kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , wkładamy indyka , doprawiamy suszonymi pomidorami oraz ziołami , smażymy na rumiano.
Mięso zdejmujemy z patelni.

Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.
Wsypujemy ryż , smażymy chwilkę mieszając aż stanie się szklisty.

Umytego brokuła dzielimy na małe różyczki , dodajemy na patelnie.
Składniki zalewamy 1 ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego.
Gdy ryż go wchłonie stopniowo dolewamy mleczko do jego wykończenia ( kolejne 600 ml)

Na koniec wlewamy rosół , dusimy do powstania kremowego risotto.
Doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem , dodajemy masło.
Ponownie mieszamy.

Podajemy natychmiast na gorąco posypane tartym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak