Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 250 g
filet z indyka 500 g
brokuł 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
olej kokosowy 2-3 łyżki
mleko kokosowe 800 ml
rosół drobiowy 200 ml
suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżki i z bazylią
zioła 2 łyżki do drobiu
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
masło 82% 2 łyżki
parmezan starty

Porada

Kremowe , delikatne risotto z indykiem i brokułem o wspaniałym smaku mleczka kokosowego. Polecam podawać gorące , prosto z patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

Mięso myjemy , osuszamy , kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , wkładamy indyka , doprawiamy suszonymi pomidorami oraz ziołami , smażymy na rumiano.
Mięso zdejmujemy z patelni.

Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.
Wsypujemy ryż , smażymy chwilkę mieszając aż stanie się szklisty.

Umytego brokuła dzielimy na małe różyczki , dodajemy na patelnie.
Składniki zalewamy 1 ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego.
Gdy ryż go wchłonie stopniowo dolewamy mleczko do jego wykończenia ( kolejne 600 ml)

Na koniec wlewamy rosół , dusimy do powstania kremowego risotto.
Doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem , dodajemy masło.
Ponownie mieszamy.

Podajemy natychmiast na gorąco posypane tartym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak