Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami

Ewa

Ewa

Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ptysie (na ok. 28 sztuk)

  • woda

    1 szklanka
  • masło

    100 g
  • sól

    szczypta
  • mąka

    1 i 1/4 szklanki
  • jajka

    6

Na krem budyniowy

  • żółtka

    8
  • mleko

    1 litr
  • mąka pszenna

    250 g
  • cukier

    250 g
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • masło miękkie

    200 g
  • borówki

Masa śliwkowa

  • śliwki

    500 g
  • cukier waniliowy

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtka

    2
  • mleko

    1 szklanka
  • masło miękkie

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Wodę gotujemy z masłem. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Krok 2 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Masę lekko studzimy, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
Krok 3 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy małe rozetki na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 220 stopni. Ciastka studzimy.
Jeśli chcemy przygotować łabędzie, to z części ciasta cienką końcówką od rękawa cukierniczego rysujemy odwrócone "s" (główki łabędzi)- tyle ile chcemy uzyskać łabędziowych ciastek. Należy pamiętać, że pieczemy je nieco krócej- do momentu aż ładnie się zezłocą.
Krok 4 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną. Dodajemy mąkę i zalewamy zagotowanym mlekiem, cały czas miksując do momentu uzyskania gęstego kremu.
Krok 5 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Krem chłodzimy i łączymy z masłem.
Krok 6 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Śliwki i cukier dobrze blendujemy i przecieramy przez gęste sito, a następnie zagotowujemy. Mąki oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu.
Krok 7 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.
Krok 8 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół. Część nadziewamy kremem budyniowym i borówkami.
Krok 9 -  Ptysie śliwkowe i ptysiowe łabędzie budyniowe z borówkami  foto
Część ptysi nadziewamy kremem śliwkowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Łabędzie- przekrojonego ptysia nadziewamy budyniowym kremem. W kremie pośrodku mocujemy główkę łabędzie, a po bokach wierzch ptysia przecięty na 2 części (skrzydła).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monikaT83

18.08.2015 21:33
no cudne są po prostu:)

Grazyna0211

18.08.2015 17:36
smaczny deser

Zdzisław

18.08.2015 15:47
takie słodkości bardzo lubię

mirosława4

18.08.2015 15:26
smaczne bardzo lubię

Ola1young

18.08.2015 15:21
znakomite ,lepsze niż z cukierni :)

inka2012

18.08.2015 13:17
fantastycznie wyglądają :)

W poszukiwaniu inspiracji

18.08.2015 12:01
Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie tego znanego deseru :)

bertpvd

18.08.2015 11:37
wygląd pierwsza klasa

dom-agi

18.08.2015 10:52
Wyglądają pysznie!

Bernadeta1

18.08.2015 10:42
moje ulubione słodkości, pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat