Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z otrębami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szkl
mąka żytnia 0,25 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 200 ml
dżem porzeczkowy 2 łyżki
jajko 1 szt
mleko 0,75 szkl
cukier trzcinowy 2 łyżki
otręby pszenne 0,75 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z otrębami

Kroki postępowania

1
Jajko roztrzepać, mleko podgrzać. Połowę mleka wlać do jajka i wymieszać
Krok 1 -  Placuszki z otrębami foto
2
Dodać cukier, wymieszać aby cukier się rozpuścił. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Krok 2 -  Placuszki z otrębami foto
3
Drugą połowę mleka wlać do otrębów wymieszać i pozostawić na 4 minuty. Otręby dodać do ciasta. Wymieszać.
Krok 3 -  Placuszki z otrębami foto
4
Śmietanę i dżem wymieszać.
Krok 4 -  Placuszki z otrębami foto
5
Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść placuszki i smażyć na małym ogniu. Placuszki odwrócić na drugą stronę i również usmażyć.
Krok 5 -  Placuszki z otrębami foto
6
Na placuszki kłaść sosik.
Krok 6 -  Placuszki z otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna43 08.04.2015 17:22
bardzo pożywne
mzap88 08.04.2015 13:37
ale bym wcinała
jagoda5913 08.04.2015 11:54
Świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak