Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajka ugotowane na twardo 10 sztuk
jajko 2 surowe sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
szczypiorek 1 pęczek
mozzarella w kulce 1 sztuka
śliwki suszone 1 opakowanie ( 90 g )
majonez 1 łyżka
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Majonez sprawia iż wierzch ładnie się zarumienia i nie przypieka , nie wyczuwalny jest smakowo. Pieczeń podałam na ciepło z frytkami i konfiturą żurawinową , na zimno świetnie smakuje z pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek , myjemy , kroimy w kostkę ( np. za pomocą kratki jarzynowej)

Umyty i osuszony szczypior siekamy , odsączoną mozzarellę kroimy tarze w kostkę.

Do pokrojonych składników wbijamy surowe jaka ,wsypujemy bułę tartą oraz doprawiamy solą i pieprzem ,delikatnie mieszamy aby zbytnio nie pognieść jajek.

Keksówkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą , wykładamy 1/2 masy jajecznej obklejając ścianki.
Do środka wkładamy suszone śliwki , przykrywamy resztą jajek.
Wierch smarujemy majonezem.

Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 10.08.2016 15:29
genialny pomysł :)
SzczyptaChili 10.08.2016 06:56
Dziękuję :)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.08.2016 10:43
Ciekawie to wymyśliłaś.
Stenka 03.08.2016 18:53
ciekawa propozycja
jagoda5913 03.08.2016 10:32
ciekawy pomysł,super
Bernadeta1 03.08.2016 09:21
na pewno smaczna
RenataZ-et 03.08.2016 08:30
super pomysł
mirosława4 03.08.2016 07:24
bardzo dobra
Łukasz15 02.08.2016 22:49
Musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak