Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasztet

  • kaczka

    0,5 kg , ugotowanego mięsa
  • marchewka ugotowana

    2 sztuki
  • pietruszka gotowana

    2 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • Smalec wieprzowy

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • Chrzan śmietankowy Smak

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka

Pianka chrzanowa

  • jajko

    1 jajko
  • Chrzan śmietankowy Smak

    4 łyżki
  • ser żółty

    4 łyżki
  • mleko

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
Mięso pokroić na mniejsze kawałki , usunąć ewentualne kości , chrząstki i skórę.
Cebulę pokroić w piórka.
Marchew i pietruszkę w grube plastry.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę.
Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
Krok 2 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
Zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski , zmiksować blenderem na gładką masę.
Krok 3 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
Dodać chrzan , jajko oraz bułkę tartą.
Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
Krok 4 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto

Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną.
( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
Krok 5 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto

Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany.
Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.
Krok 6 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto

Masę wylewamy na pasztet.
Krok 7 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 08.12.2015 23:46
Z pewnością smaczny
SzczyptaChili 08.12.2015 21:38
Zapraszam jeszcze jest pół :) Pierwszy raz piekłam z mięsa kaczego a na prawdę smaczny wyszedł :)
Stenka 08.12.2015 18:32
smakowity pasztet
IZABELA29 08.12.2015 16:13
pysznie wygląda
sliwka 08.12.2015 16:09
Mniam mniam;))
Maridka19 08.12.2015 15:22
Super pomysł
Ania321 08.12.2015 15:12
Ciekawy przepis :)
Agnieszka-87-25 08.12.2015 14:48
ale dobroci
Wiktoria29 08.12.2015 14:18
zjadłabym kawałek
monikaT83 08.12.2015 13:30
Mniam ale.apetyczny pasztet!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat