" Marchewkowe curry z kolorowym ryżem "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    600 g
  • cebula

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • bulion warzywny

    300 ml
  • mąka

    1 łyżeczka
  • smietana 18%

    50 ml
  • curry

    3 łyżeczki
  • goździk

    1 szt
  • jogurt naturalny

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obieramy , myjemy , kroimy w cienkie ukośne plastry.

Cebulę obieramy , drobno kroimy.
Szklimy na 1 łyżce oleju.

Dodajemy marchew , krótko smażymy.
Solimy.

Wlewamy bulion , przykrywamy , gotujemy ok. 15 minut , aż zmięknie.

Marchew odcedzamy zachowując bulion!

Na patelni rozgrzewamy resztę oleju.

Wsypujemy mąkę i często mieszając przygotowujemy jasną zasmażkę.

Porcjami wlewamy bulion , mieszamy dokładnie trzepaczką.

Dodajemy śmietanę , curry i goździk.

Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając.

Usuwamy goździk.

Sos mieszamy z jogurtem.

Dodajemy marchewkę i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Podajemy np. z ryżem ( wymieszanym z garstką namoczonych rodzynek i posiekaną pietruszką ).

Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszkalider 01.02.2013 08:06
Pyszności
Krakowianka 28.11.2012 10:37
fajny przepis :)
anja3107 28.11.2012 10:25
super
aisoglam 28.11.2012 09:57
Ładnie podane :)
EWI 28.11.2012 09:19
mniam
SmakChwili 28.11.2012 08:21
bardzo ciekawe danie! :)
Simeo 28.11.2012 07:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat