Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 3,5 szkl
żółtko jajek 8 szt
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 op
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Pianka

białko 8 szt
cukier 1/2 szkl
budyń śmietankowy 3 op.

Dodatkowo

rabarbar 3 łodygi
jabłka 2 duże
cukier 2 łyżeczki
galaretka truskawkowa 4 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Porada

Galaretka dodana do owoców wchłonie nadmiar soku z nich.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką

Kroki postępowania

1
Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki na około pół godziny, a mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna.
Krok 1 -  Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką foto
2
Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej.
Krok 2 -  Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką foto
3
Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach. Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki
Krok 3 -  Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką foto
4
Równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej.
Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła.
Krok 4 -  Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 14.01.2016 10:31
apetyczne ciacho:-)
Poison1988 14.01.2016 09:16
wygląda smakowicie :)
dorota w 13.01.2016 23:01
pysznie wygląda, muszę wypróbować przepis :)
Iwusia 13.01.2016 22:42
ale fantastyczny przepis
w mojej kuchni 13.01.2016 15:49
pyszne ciasto na deser
joannaa24 13.01.2016 14:35
Bardzo fajne ciasto
ewasylwia 13.01.2016 14:14
Pyszności, tylko na rabarbar trzeba poczekać.
Aleksandra/Olcia 13.01.2016 13:29
mniam musiało wspaniale smakować
usmiech 13.01.2016 11:18
fajny przepis
Malinka 13.01.2016 09:51
Świetna propozycja na słodko :)
Habibi 13.01.2016 09:22
to jest jedno z moich ulubionych ciast, właśnie z rabarbarem :)
Krzysztof15 13.01.2016 09:14
pyszne ciacho
Krystyna32 13.01.2016 09:09
pyszne ciasto
pestka 13.01.2016 09:08
super deser
sliwka 13.01.2016 08:42
Smaczne ciasteczko;))
Ewelina1991 13.01.2016 08:10
świetne ciacho!!
2milutka 13.01.2016 06:45
Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak