Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Kokosowe ciasto z kremem mango "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier 0,4 szkl
mąka 0,4 szkl
wiórki kokosowe 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 szczypta
olej 1 łyżka
mango 1 szt
cukier puder 2 lyzki
bita śmietana 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: " Kokosowe ciasto z kremem mango "

Mango obieramy , kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus.

Dodajemy cukier puder i bitą śmietanę i delikatnie mieszamy.

Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier i delikatnie mieszamy.

Dodajemy po jednym jajku.

W osobnej misce łączymy mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy po łyżce do masy białkowej i delikatnie mieszamy.
Robimy to naprawdę delikatnie starając się , by piana nie opadła.

Dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy.

Formę ( ja używałam silikonowej ) lekko natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.

Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min / 180C.
( do suchego patyczka ).

Po ostudzeniu ciasta nakładamy na nią masę z mango i oprószamy wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 24.09.2012 20:33
uwielbiam kokos
Katarzyna47 24.09.2012 17:56
Podoba mi się.
ilka_86 24.09.2012 14:36
wygląda wspaniale:)
gosia56 24.09.2012 13:50
napewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak