" Kakaowe guziczki "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miałkie masło

    75 g
  • cukier puder

    50 g
  • żółtko

    1 szt
  • mąka pszenna

    90 g
  • sól

    1 szczypta
  • kakao

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto.

Owijamy folią spożywczą i na ok. godzinę wkładamy do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

Wykrawamy ciasteczka.
Jeśli nie mamy gotowej foremki w kształcie guzika możemy trochę pokombinować.
( kółka wykrawać okrągłą niedużym kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dziurki wyciąć rurką do picia )

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów.
Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 13.09.2012 17:10
są rewelacyjne:)
caralajna 22.08.2012 22:10
fajne :)
Agnieszka91 20.08.2012 12:52
super ciasteczka
SmacznaPyza 20.08.2012 12:23
fajne i wesolutkie takie
halina17 20.08.2012 12:01
Takie ciasteczka na pewno dzieci ucieszą.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat