" Kakaowe guziczki "

" Kakaowe guziczki "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miałkie masło

    75 g
  • cukier puder

    50 g
  • żółtko

    1 szt
  • mąka pszenna

    90 g
  • sól

    1 szczypta
  • kakao

    20 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania " Kakaowe guziczki "

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na gładkie ciasto.

Owijamy folią spożywczą i na ok. godzinę wkładamy do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

Wykrawamy ciasteczka.
Jeśli nie mamy gotowej foremki w kształcie guzika możemy trochę pokombinować.
( kółka wykrawać okrągłą niedużym kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dziurki wyciąć rurką do picia )

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów.
Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

czekoladka_m 13.09.2012 17:10
są rewelacyjne:)
caralajna 22.08.2012 22:10
fajne :)
Agnieszka91 20.08.2012 12:52
super ciasteczka
SmacznaPyza 20.08.2012 12:23
fajne i wesolutkie takie
halina17 20.08.2012 12:01
Takie ciasteczka na pewno dzieci ucieszą.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat