Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
miałkie masło
75 g -
cukier puder
50 g -
żółtko
1 szt -
mąka pszenna
90 g -
sól
1 szczypta -
kakao
20 g
Przepis i sposób przygotowania " Kakaowe guziczki "
Owijamy folią spożywczą i na ok. godzinę wkładamy do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Wykrawamy ciasteczka.
Jeśli nie mamy gotowej foremki w kształcie guzika możemy trochę pokombinować.
( kółka wykrawać okrągłą niedużym kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dziurki wyciąć rurką do picia )
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów.
Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości ciastek.
Komentarze (5)