Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Jogurtowe "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 180 g
mąka 3 kubki
cukier 2,5 kubka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 3 szt
olej 1 kubek
cukier puder 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: " Jogurtowe "

Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.


Uwaga!
Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.
Tylko wymieszać!
Do wymieszania składników można użyć miksera,
włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

Ja zawsze robię jednak ręcznie!




Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.


Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.


Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego.
W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.


I gotowe!


*Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 07.09.2012 12:04
super przepis, ciasto wygląda na smaczne
treonina 07.09.2012 11:45
wygląda smakowicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak