Przepis i sposób przygotowania na: Florentynki - bakaliowe ciastka
2. Orzechy laskowe i śliwki kroimy na mniejsze kawałki (ale nie za drobno), mieszamy z żurawiną, rodzynkami, pokrojoną w kostkę skórką pomarańczową i słonecznikiem. Do bakalii dodajemy przesianą mąkę i masło z cukrem i śmietanką.
3. Masę mieszamy łyżką, a następnie nakładamy porcjami i w dużych odstępach na blaszce. 1 porcja to jedna łyżka masy. Ciastka lekko spłaszczamy i wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
4. Podczas pieczenia, po ok 7 minutach ciastka wyciągnęłam z piekarnika, aby nadać im ładniejszy kształt. Po upieczeniu ciastka są miękkie i również wtedy da się je ładnie uformować. Dopiero, gdy całkiem ostygną będą dobre do jedzenia. Inaczej cały czas będą miękkie.
5. Ciastka po upieczeniu można polać czekoladą, ale wg mnie zniszczyłaby ona tylko ich fantastyczny smak :-)
SMACZNEGO :-)