Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z tostera- czyli tosty z ciasta francuskiego - wersja wytrawna i deserowa
Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty- wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza.
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z fasolki. Układamy po plasterku szynki. Na szynce rozkruszamy twaróg. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.
W wersji na słodko- serek ucieramy z cappuccino. Masą smarujemy dolne kwadraty ciasta. Układamy pokrojone w plasterki truskawki. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!