Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt waniliowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 3/4 szkl
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt waniliowy

Kroki postępowania

1


Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 1 -  Biszkopt waniliowy foto
2
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem przez cito.
Krok 2 -  Biszkopt waniliowy foto
3
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 3 -  Biszkopt waniliowy foto
4
Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Następnie cukier wymieszany z cukrami waniliowymi.
Krok 4 -  Biszkopt waniliowy foto
5
A na koniec po troszku dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 5 -  Biszkopt waniliowy foto
6
Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
Krok 6 -  Biszkopt waniliowy foto
7
Przygotowaną masę wylewamy na wysmarowaną blaszkę.
Krok 7 -  Biszkopt waniliowy foto
8
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 25 minut.
Krok 8 -  Biszkopt waniliowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 29.03.2014 22:27
Świetny, udany biszkopt. Ciekawy smak;)
Czyki 29.03.2014 22:04
Waniliowego to ja jeszcze nie jadłam. To musi być smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak