Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak sprawić, żeby mięso z grilla było kruche?

Jak sprawić, żeby mięso z grilla było kruche?

Organizujecie grilla i zależy Wam aby mięso, które zaserwujecie było kruche i smaczne? Poniżej znajdziecie kilka rad, które pomogą Wam przygotować idealną grillową ucztę.

1. Ocet w marynacie pomoże mu skruszeć. Wystarczy dodać ok. 50ml octu do marynaty, a potem śmiał wrzucać je na grilla.

2. Maślanka, zsiadłe mleko, jogurt to składniki, które zmiękczają mięso i ułatwiają jego grillowanie. Zalej jednym z nich twardy kawałek mięsa, wstaw do lodówki na 24h. Potem wystarczy je osuszyć, przyprawić ulubionymi przyprawami i wrzucać na ruszt.

3. Owoce – papaja, kiwi, cytryna to owoce, które świetnie zmiękczają mięso. Można ich kawałki lub sok stosować jako marynatę. Najpopularniejsza jest oczywiście cytryna, która świetnie komponuje się z rybami, owocami morza i drobiem.

4. Obsmażenie – mięso przed pieczeniem na grillu warto krótko obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu z dodatkiem tłuszczu, który ma wysoką temperaturę dymienia.

5. Alkohol – również pomaga skruszeć naszemu mięsu. Wieprzowinę lub wołowinę możecie marynować w piwie, whisky lub czerwonym, wytrawnym winie. Alkohol wpływa zarówno na kruchość mięsa jak i na jego smak. Podwójna korzyść.

6. Mięso po grillowaniu lubi odpocząć. Pozwólcie mu na to. Po zdjęciu z grilla, odstawcie kawałki mięsa na kilka minut, aż się rozpręży, wypłyną z niego soki, którymi możecie polać mięsko przed podaniem na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak