Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny schab wędzony na mokro

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Na święta Bożego Narodzenia postanowiłam sobie zrobić wędlinki własnej roboty. Dzielę się z Wami przepisem na pyszny schab wędzony na mokro. Schabik wyszedł rewelacyjny, smaczny i kruchy. Domownicy zachwyceni.

Składniki:

składniki na solankę

Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 600 g
sól kamienna 300 g
cukier drobny 70 g
liście laurowe 10 liście
ziele angielskie 15 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 15 g
czosnek 1 główka

dodatkowo

mięso 12.5 kg

Porada

Na 1kg mięsa około 0,70 litra wody (tak by mięso było dokładnie zakryte).

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny schab wędzony na mokro

Mięso do wędzenia czyli szynki, schab i boczek świeży oczyszczamy z błonek odcinamy zbędny tłuszczyk, następnie myjemy i osuszamy.


Przygotowujemy solankę na 12,5 kg mięsa:
Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy.
Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia składników.


Do dużego pojemnika wkładamy oczyszczone, umyte mięso.
Dodajemy pozostałe przyprawy oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku.
Zalewamy przygotowaną solanką(pamiętajmy o tym, aby mięso było całkowicie zakryte).


Całość wymieszać i odstawić na 7 - 8 dni w chłodne miejsce. Co drugi dzień przemieszać.


Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym.


Schab zawieszamy na haki po czym wieszamy na drążki i wieszamy do wysuszenia na około 3 godziny.

W między czasie przygotowujemy wędzarnię (nagrzewany do 30 stopni), wieszamy przesuszony schab i suszymy jeszcze przy otwartych drzwiczkach wędzarni około 1 godziny.

Po tym czasie zamykamy drzwi wędzarni i podwyższamy temperaturę do 50 - 60 stopni. Taką temperaturę utrzymujemy i wędzimy do 5 godzin.


Po uwędzeniu wyjmujemy schab i wkładamy do gorącej wody i parzymy na małym ogniu około 2 godzin nie doprowadzając do zagotowania.


Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu wyjmujemy, osuszamy i możemy zajadać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak