Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny schab wędzony na mokro
Mięso do wędzenia czyli szynki, schab i boczek świeży oczyszczamy z błonek odcinamy zbędny tłuszczyk, następnie myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy solankę na 12,5 kg mięsa:
Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy.
Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia składników.
Do dużego pojemnika wkładamy oczyszczone, umyte mięso.
Dodajemy pozostałe przyprawy oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku.
Zalewamy przygotowaną solanką(pamiętajmy o tym, aby mięso było całkowicie zakryte).
Całość wymieszać i odstawić na 7 - 8 dni w chłodne miejsce. Co drugi dzień przemieszać.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z solanki osuszamy ręcznikiem papierowym.
Schab zawieszamy na haki po czym wieszamy na drążki i wieszamy do wysuszenia na około 3 godziny.
W między czasie przygotowujemy wędzarnię (nagrzewany do 30 stopni), wieszamy przesuszony schab i suszymy jeszcze przy otwartych drzwiczkach wędzarni około 1 godziny.
Po tym czasie zamykamy drzwi wędzarni i podwyższamy temperaturę do 50 - 60 stopni. Taką temperaturę utrzymujemy i wędzimy do 5 godzin.
Po uwędzeniu wyjmujemy schab i wkładamy do gorącej wody i parzymy na małym ogniu około 2 godzin nie doprowadzając do zagotowania.
Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu wyjmujemy, osuszamy i możemy zajadać.