DANIE JEDNOGARNKOWE Z RYŻEM I MIĘSEM MIELONYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • mięso mielone

    35 dag
  • ryż

    200 g
  • papryka czerwona

    1/2 większej
  • papryka biała

    1/2 średniej
  • cebula

    większa
  • ząbek czosnku

    2 szt.
  • pomidory krojone z puszki

    1/2 opakowania
  • bulion

    250 ml
  • kukurydza w puszce

    3/4 opakowania
  • żółty ser starty

    garść

Przyprawy i dodatki

  • olej

    łyżka
  • natka pietruszki

    garść posiekanej
  • sól

    płaska łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    łyżeczka
  • oregano

    łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oleju.
Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam.
Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy.
Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie).
Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę na ogniu, aż się rozpuści. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.
Na talerzach posypuję natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anarapacz 01.06.2020 21:32
mam pewnie głupie pytanie ale czy ryż ma być ugotowany ?
jejkuchnia 08.09.2017 15:37
A do tego szybki. :)
bietka 05.09.2017 11:56
smaczny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat