Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
tuńczyk w sosie własnym
2 puszki -
kukurydza konserwowa
1 puszka -
brokuły
1 sztuka -
jajko
6 sztuk -
papryka czerwona
1 sztuka -
szczypior
0.5 pęczka -
żółty wędzony ser
140 gramów -
sól
1 szczypta -
cukier
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem
1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach.
4. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka, kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (2)