Warstwowa sałatka bankietowa z tuńczykiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Sałatka z tuńczykiem w roli głównej, w towarzystwie chrupiącego brokułu i innych warzyw, jajek oraz aromatycznego sera, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk w sosie własnym

    2 puszki
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • brokuły

    1 sztuka
  • jajka

    6 sztuk
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • szczypior

    0.5 pęczka
  • żółty wędzony ser

    140 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.

2. Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.

3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce o drobnych oczkach.

4. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

5. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, żółty ser, czerwona papryka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, kawałki tuńczyka, kukurydza, białka, 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, żółtka, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 29.11.2018 14:55
Pięknie się prezentuje :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 10:53
Pyszna i kusząca sałatka warstwowa,bardzo lubiana.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat