PRZEPISY NA HUMMUS

DS_Splash-TOP_przepisy_na_hummus_1300x508

Humus to pasta, która pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu, a dzisiaj popularna jest na całym świecie. Spory o to gdzie dokładnie i kiedy narodził się humus toczą się od lat i wciąż nie doczekały się rozstrzygnięcia.

 

Co kraj to obyczaj i dlatego w różnych krajach sposób wyrabiania i dodatki do humusu mogą się od siebie znacznie różnić. Przykładowo w Syrii i Palestynie, kluczowym elementem w trakcie przygotowywania humusu jest sposób jego ucierania. Zgodnie z tradycją, humus rozciera się tam ręcznie, przy pomocy moździerza. Dzięki temu uzyskuje się odpowiednią teksturę i zachowuje kontrolę nad jego gęstością.

 

Spory toczą się również o to czy humus powinien być klasyczny, czy z dodatkami, a jeżeli z dodatkami to gdzie leży granica zmieniania jego oryginalnego smaku. Najważniejsze jest jednak to, aby przygotowany humus był pyszny, a w tym pomóc mogą nam dedykowane przyprawy.

 

prymat