hummus z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • pieczarki

    400 gram
  • cebula

    2
  • olej do smażenia

  • sól

  • cząber

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę moczymy na noc. Następnego dnia przepłukujemy i gotujemy ok. 2-3 godziny do miękkości. Ciecierzycę jak i inne warzywa strączkowe należy solić dopiero pod koniec gotowania!
Pieczarki i cebulę kroimy, następnie smażymy i studzimy.
Ciecierzycę oraz pieczarki i cebulę przemielamy przez maszynkę lub traktujemy blenderem. Następnie dokładnie mieszamy razem z przyprawami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 28.09.2015 08:38
A gdzie hummus?
eliza135 15.07.2013 21:23
napewno smaczne
Bernadeta1 14.07.2013 18:42
nigdy nie robiłam, warto wypróbować
lee-aa 13.07.2013 16:25
Ciekawe połączenie, aczkolwiek bazą humusu jest właśnie ciecierzyca, tahini (czyli pasta sezamowa), oliwa z oliwek, sok z limonki/cytryny i czosnek. Danie fajne, ale raczej z humusem niewiele ma wspólnego.
Olga_SK 13.07.2013 13:38
Muszę wreszcie zrobić hummus, bo ciągle się na niego natykam, a jeszcze nie próbowałam. Skorzystam z przepisu :)
dominikaz 13.07.2013 12:53
pycha dla mnie
kasienka23 13.07.2013 11:47
fajne danie, świetne na kanapkę!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat