Hummus z awokado

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Uwielbiam hummus oraz awokado, dlatego postanowiłam połączyć oba smakołyki w jedną pastę. Będzie ona idealnym wyborem na śniadanie. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa, ale także jako dodatek do sałatek, mięs czy pieczonych warzyw. Jeść tylko na zdrowie! :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciecierzyca

    1 puszka
  • awokado

    1 sztuka
  • tahini pasta sezamowa

    3 łyżki
  • sok z limonki

    3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • woda

    4 łyżki
  • kumin

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta

Dodatki:

  • olej z awokado

    20 ml
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do naczynia, dodajemy sok z limonki oraz posiekany czosnek i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini), wodę, kawałki awokado, kumin, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.

Gotową pastę podajemy polaną olejem z awokado i posypaną ziarnami czarnuszki.

Futka
Zielony hummus będzie także świetnym dodatkiem do naleśników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 17.01.2019 12:31
Sycąca i apetyczna pasta, a przy okazji skarbnica dobrych tłuszczów.
Babeczka35 16.01.2019 07:49
Awokado uwielbiam.
bietka 11.01.2019 12:28
Pyszne smarowidło do chlebka : )
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:38
Fajne połączenie ,a pasta na pewno bardzo smaczna.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat