Sałatka z grillowanymi owocami i serem halloumi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Deserowa sałatka z grillowanymi plastrami ananasa, pikantnymi morelami oraz serem halloumi łączy w sobie cudowną grę smaków oraz aromatów. Przeplata słodkie, słone i pikantne smaki, przez co dostarcza cudownych doznań naszym kubkom smakowym.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ananas

    6 plastrów
  • morele

    4 sztuki
  • rukola

    2 garści
  • ser halloumi

    250 gramów
  • mięta

    1 gałązka
  • migdały siekane

    2 łyżeczki
  • cytryna

    0,5 sztuki
  • miód płynny

    4 łyżki
  • płatki chili

    0,3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. 2 łyżki miodu łączymy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Do powstałej mieszanki wkładamy plastry ananasa i odstawiamy je na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie grillujemy je przez kilka minut z obu stron. Na grillu układamy także plastry sera halloumi. Na samym końcu układamy połówki moreli, które grillujemy przez kilka chwil. Morele polewamy płynnym miodem i posypujemy płatkami chili.

KROK 2. Na talerzu układamy liście rukoli, które skrapiamy marynatą, w której leżakowały plastry ananasa. Na rukoli układamy ciepłe owoce oraz ser halloumi. Całość posypujemy słupkami migdałów i dodajemy do smaku liście świeżej mięty.

Futka
* Przed ułożeniem owoców i sera, warto posmarować ruszt odrobiną oleju. Ten sam zabieg stosujemy w przypadku grillowania na patelni. ** Morele przeznaczone do grillowania nie powinny być zbyt miękkie. Wybierzmy twardsze i bardziej jędrne sztuki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat