Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane morele z serkiem i tymiankiem

4.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Morele świetnie nadają się na grilla, bo nie rozpadają się podczas pieczenia na ruszcie. Dodatek serka i tymianku dopełniają słodki smak owoców. Idealny deser na zakończenie uczty grillowej!

Składniki:

morele 1/2 kg
serek śmietankowy 150 g
tymianek 1 pęczek
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane morele z serkiem i tymiankiem

Wybieramy dojrzałe, słodkie morele. Morele po umyciu i osuszeniu przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki. Śmietankowy serek doprawiamy do smaku grubo mielonym kolorowym pieprzem i posiekanym tymiankiem (najlepiej samymi listkami). Tymianek powinien być dominującym smakiem, a serek powinien być dość pikantny. Morele grillujemy przez kilka minut. Na połówkę ciepłej moreli nakładamy łyżeczkę doprawionego serka, ozdabiamy kawałkiem gałązki tymianku i podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 27.10.2014 10:14
przepyszny deser , zastanawia mnie jedynie to pikantne połączenie z pieprzem
IKrakowianka 26.10.2014 20:54
wyśmienite
norweska20 26.10.2014 20:28
ciekawa jestem smaku :)
Anna169Hosz 26.10.2014 20:22
Ciekawe połączenie smaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak