Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kebab - Gyros TOP Przepisy

DS_Splash-TOP_1300x508_kebab_V02

Kebab i gyros to dziś jedne z najpopularniejszych dań typu fast food. Bardzo często ich nazwy stosowane są wymiennie, a to dwie różne potrawy. Różnią się pochodzeniem, smakiem, sposobem podawania.

 

Kebab pochodzi z Turcji. Robi się go z odpowiednio przyprawionej baraniny, mięsa drobiowego lub cielęciny. Kebab najczęściej podawany jest w chlebie typu pita albo bułce, z dużą ilością warzywnych dodatków oraz sosami. W zależności od preferencji – łagodnym lub ostrym.

 

Gyros natomiast jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni greckiej. Do gyrosu, wykorzystuje się najczęściej szynkę wieprzową, ale spotykana jest również wersja z drobiu, baraniny lub cielęciny. Gyros serwuje się z pomidorami i domowymi frytkami. To wszystko zawinięte w chlebku pita i polane sosem tzatziki.

 

Zobaczcie najlepsze przepisy na potrawy typu Kebab i Gyros. Wykorzystajcie do nich przyprawę kebab-gyros Prymat, dzięki której podkreślicie walory smakowe i zapachowe obu dań. W skład tej mieszanki wchodzą intensywne w smaku przyprawy, takie jak między innymi: papryka słodka, gorczyca, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak