Gyros

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie

  • pita

    4 chlebki
  • sałata lodowa

    1 szt. (mała)
  • pomidor

    1 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • jogurt naturalny

    120 g

Marynata

  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • ząbki czosnku

    2 szt. (rozgniecione)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gyros foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Gyros foto
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Krok 3 - Gyros foto
Każdy plaster lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Krok 4 - Gyros foto
Po zamarynowaniu każdy kawałek mięsa pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na patelni.
Krok 5 - Gyros foto
Zawartość opakowania z sosem greckim wymieszać z jogurtem i odstawić na 10 min. Sałatę lodową posiekać w paski, pomidora i ogórka pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Składniki przełożyć do miski, polać sosem grackim i dokładnie wymieszać. Chlebki pita delikatnie podgrzać na patelni, przeciąć, żeby zrobiły się kieszonki. Włożyć do nich sałatkę i gorące mięso.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
NatalkaC 13.08.2013 20:47
gyros rewelacyjny
Agnieszka_B 30.07.2013 22:31
Mogłabym jeść, jeść i jeść... A wygląda bardzo apetycznie :)
Monika-twin 30.07.2013 21:58
ale fajna sprawa
adelajda 30.07.2013 21:43
chętnie zjem
eMMe 30.07.2013 18:27
Super! Uwielbiam gyros
Róża1 30.07.2013 17:42
zjadłabym takie smaczne danie:-)
kriko 30.07.2013 17:08
moj ulubiony
Krzysztof15 30.07.2013 17:04
lubie domowego gyrosa
sanielcia 30.07.2013 17:00
Uwielbiam takie dania
iwi 30.07.2013 16:56
Świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat