Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z gyrosem
Kroki postępowania
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Odstawiamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka na złoty kolor. Wszystkie składniki sosu: majonez, keczup, gęstą śmietanę i czosnek mieszamy.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Na dnie układamy makaron, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 startego żółtego sera. Następnie układamy kawałki usmażonego kurczaka i polewamy 1/3 sosu.

Posypujemy 1/3 startego żółtego sera. Kukurydzę odsączamy, paprykę i ogórki kroimy w małą kostkę (wszystkich warzyw powinno być objętościowo po tyle samo). Warzywa mieszamy i przekładamy na starty żółty ser.


Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
