Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
makaron świderki
40 dag -
pierś z kurczaka podwójna
1 sztuka -
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat
4 łyżki -
ogórki konserwowe
5 sztuk -
papryka konserwowa
4 strąki -
kukurydza konserwowa
6 łyżek -
ser żółty
20 dag -
olej
do smażenia -
masło
do formy
Sos:
-
majonez
4 łyżki -
keczup
4 łyżki -
śmietana gęsta
4 łyżki -
czosnek
3 ząbki
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka makaronowa z gyrosem
Kroki postępowania

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Odstawiamy na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka na złoty kolor. Wszystkie składniki sosu: majonez, keczup, gęstą śmietanę i czosnek mieszamy.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Na dnie układamy makaron, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 startego żółtego sera. Następnie układamy kawałki usmażonego kurczaka i polewamy 1/3 sosu.

Posypujemy 1/3 startego żółtego sera. Kukurydzę odsączamy, paprykę i ogórki kroimy w małą kostkę (wszystkich warzyw powinno być objętościowo po tyle samo). Warzywa mieszamy i przekładamy na starty żółty ser.


Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)