Aktualności Doradcy Smaku

gryczanka-z-twarozkiem-sliwkowym

Co jeść na śniadanie, by mieć dużo energii?

 

Coraz częściej poruszanym tematem jest istota śniadania, które przez wielu nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Od tego jak będzie on skomponowany zależy reszta naszego dnia. Pierwszy posiłek powinien więc być tak skonstruowany, aby pobudzić metabolizm i usprawnić jego pracę w ciągu dnia.

 

 

Poranny pośpiech sprawia, że wiele osób rezygnuje z jedzenia śniadań. Mogłoby się wydawać, że jest to idealny sposób na wydłużenie czasu snu i skrócenie czasu szykowania się do wyjścia z domu. Niestety pomijanie śniadań stanowi przyczynę wielu poważnych problemów. Bez względu na to, ile czasu poświęcimy na przygotowanie posiłku, zawsze można zrobić coś wartościowego, co będzie prawdziwym śniadaniem mistrzów.

Odpowiednie paliwo z rana dla organizmu

Aby dobrze i zdrowo rozpocząć dzień musimy dostarczyć odpowiednie wartości odżywcze naszemu organizmowi. Śniadanie jest najważniejszym, ale jednocześnie najczęściej pomijanym posiłkiem w ciągu dnia. – Wiele ludzi uważa, że filiżanka kawy z rana zastąpi posiłek, nawet nie zdając sobie sprawy, jak wielką krzywdę wyrządzają swojemu organizmowi, bowiem kawa pita na czczo podrażnia wrażliwą błonę przewodu pokarmowego i może być przyczyną poważnej choroby układu pokarmowego – przestrzega Konrad Gaca, ekspert ds.  leczenia otyłości. Trzeba więc pamiętać, by nie lekceważyć pierwszego posiłku. Po przebudzeniu układ pokarmowy jest niezwykle chłonny i czerpie mnóstwo korzyści z przyjmowanego jedzenia. Dlatego też, ważne jest, by śniadanie zawierało właściwą porcję białka i węglowodanów. – Pomysł na pierwszy posiłek? Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem lub owsianka np. z orzechami. Szybko, łatwo i pysznie – radzi Konrad Gaca.

Pierwszy posiłek ma wpływ na kondycję intelektualną

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po całonocnym poście – powinniśmy więc zadbać, by było ono pożywne i odżywcze. Jeżeli będzie zawierało zbyt małą ilość wartości energetycznych to nasz organizm nie będzie w stanie z pełną energią rozpocząć dnia. Przy przygotowywaniu pierwszego posiłku warto pamiętać, że to co zjemy będzie oddziaływać na naszą kondycję intelektualną.  Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasz umysł będzie pracował na najwyższym poziomie, już rano warto zaspokoić jego potrzeby i dostarczyć mu odpowiednich wartości odżywczych. Natomiast jeżeli o odpowiedniej porze o to nie zadbamy, gorzej będziemy radzić sobie w pracy – możemy zapomnieć o superpamięci, przypływie weny i inspiracji, a zamiast tego możemy oczekiwać rozkojarzenia i senności.

Czym skutkuje niejedzenie śniadań

Pomijanie tak ważnego posiłku, jakim jest śniadanie, może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. – Po przebudzeniu nasz żołądek wytwarza duże ilości soków, jeżeli nie dostarczymy mu pokarmu, ich nadmiar może być przyczyną wielu dolegliwości – od zgagi nawet do choroby wrzodowej – przestrzega Konrad Gaca. Również należy pamiętać, że pominięty pierwszy posiłek, wiążę się z tym, że w ciągu dnia częściej ciągnie nas do dań tuczących i niezdrowych – co jest niewskazane szczególnie dla osób odchudzających się.

Regularne jedzenie śniadań ma ogromne znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, lecz także dla sylwetki – osoby, które je jedzą dużo rzadziej mają problemy z otyłością i nadwagą. Dodatkowo porządne i pełnowartościowe śniadanie daje zastrzyk energii naszemu organizmowi na resztę dnia. Natomiast błędy żywieniowe, wynikające z pomijania pierwszego posiłku, prędzej czy później odbiją się na naszym samopoczuciu, zdrowiu i formie.

 

Artykuł autorstwa GACA SYSTEM - Mądre Odchudzanie 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Bardzo fajny artykuł, przyda się na poświąteczne śniadania :)
  • 0
    img-20180301-wa0006
    Opublikowano

    Bożena Matuszczyk

    Super artykuł , przyda sie po świętach aby zrzucić małe co nie co.;)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz