Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko ugotowane na twardo
6 sztuk -
ser żółty
twardy 15 dag -
musztarda
1 kopiasta łyżeczka -
majonez
kilka łyżek -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
szczypiorek
pół pęczka -
krakersy
około 24 sztuki
Sposób przygotowania
Wykonanie:
1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.
3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.
4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem mielonym.
5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.
6. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.
7. Smacznego życzę.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się