
Jest jeden taki dzień w roku, kiedy słodkie pączki i chrupiące faworki można jeść bez opamiętania i wyrzutów sumienia. W Tłusty Czwartek!
Jedni raczą się słodkimi pączkami, inni chrupiącym (lub drożdżowym) chrustem. Ostatnio proponowałem Wam różne nadzienia do pączków, o TUTAJ. w Tłusty Czwartek, ten jedyny kiedy cała Polska smaży faworki, mam dla chrustowe Was inspiracje.
Wiedzieliście, że jest tyle rodzajów chrustu? Którą najbardziej lubicie? Jak nazywacie te tłustoczwartkowe słodkości – faworki czy chrust?
![]() |
Chrupiący chrust – dla lubiących chrupać <<- KLIKNIJ w przepis W Tłusty Czwartek konkurują z pączkami o popularność. A powstały podobno przez przypadek - kucharzowi wpadł kawałek ciasta na pączki do rozgrzanego oleju i tak powstały faworki. |
![]() |
Drożdżowe faworki – miękkie poduszeczki <<- KLIKNIJ w przepis Dla lubiących drożdżową wersję idealne będą faworki miękkie jak poduszeczki. Zawsze można przygotować obydwie wersję - chrupiące i drożdżowe :) |
Chrust z ciasta francuskiego – na ostatnią chwilę <<- KLIKNIJ w przepis Chrust wprawdzie przygotowuje się prosto, ale dość pracochłonnie - dlatego można wypróbować jeszcze wersji na ostatnią chwilę - chrust z ciasta francuskiego. Co myślicie o takiej opcji?
|
![]() |
![]() |
Chrust kakaowy <<- KLIKNIJ w przepis Dla lubiących eksperymentować przy tradycyjnych recepturach, ciekawą odmianą mogą być wersje smakowe chrustu. Próbowaliście już chrustu kakaowego? |
Chrust z rumem na piwie <<- KLIKNIJ w przepis Cienki jak papier chrust z rumem i piwem swoją chrupkość zawdzięcza właśnie obecności alkoholu. To właśnie alkohol powoduje, że chrust jest delikatny i chrupki, a tłuszcz nie wsiąka. |
![]() |
![]() |
Chrust lany z piwem <<- KLIKNIJ w przepis Próbowaliście już chrustu lanengo z piwem? Swoją ciekawą formą zawdzięcza formie smażenia - z rękawa cukierniczego ciasto wlewamy bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz, tworząc tym samym ciekawe kształty. Ciasto jest bardziej płynne niż w pozostałych przepisach. |