boczek pokroić w kostkę,na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojony boczek wysmażyć na chrupko,zdjąć z patelni,cebulę pokroić w plastry i zeszklić na tłuszczu ze smażenia boczku,zdjąć z ognia i posypać mieloną papryką,strąki papryki oczyścić z gniazd nasiennych opłukać i pokroić w paski,dodać do cebuli,osolić do smaku postawić na ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości,pomidory sparzyć i obrać skórkę,pokroić na kawałki,dodać do papryki i cebulii gotować aż cały płyn odparuje,dodać pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki oraz posiekany czosnek i czuszkę dla poprawienia smaku będzie ostrzejszy i wyrazisty,dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć,ciągle mieszając aby nie przywarło do dna,przyprawić solą i pieprzem,gotowe danie podawać z omletem lub kawałkiem świeżej bagietki lub razowca.