Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Królewiec z czekoladową polewą

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
30 dag
cukier
8 dag
masło
15 dag
jajko
1 szt.
miód
2 łyżki
Biszkopt
1 szt.
mleko
1/2 l
cukier
8 dag
mąka pszenna
1 łyżka
mąka ziemniaczana
2 łyżki
masło
1 kostka
cukier wanilinowy
1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec z czekoladową polewą

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch formach i osobno upiec na natłuszczonym pergaminie lub papierze do pieczenia. Każdy placek piec około 20 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych placków, zdjąć papier, bo potem może być ciężko.
Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.
Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 19.06.2011 14:05
ilka , pozbieram ci wszystkie ciasta...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak