Łosoś w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    1 kg
  • łyżki masła

    2
  • łyżki mąki

    2
  • słodkiej śmietany 18 procentowej

    200 ml
  • żółtko

    1 szt
  • pęczek koperku

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i bazylią , skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z obu stron na oliwie. Gorące zawijamy w folię aluminiową. Na patelni roztapiamy masło , wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy wody.Gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje. nieco studzimy. Do ciepłego sosu wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Koperek myjemy, osączamy i siekamy. Dodajemy do sosu. Wlewamy sok z cytryny , wsypujemy cukier i szczyptę soli. Podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy śmietankię i mieszamy. Rybę podajemy z sosem i np. brokułami i ziemniakami lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat